Σελίδες

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Επιτέλους, υψηλή ευκρίνεια! Ναι, αλλά το κόστος;



ImageΑναλυτικές τεχνικές λεπτομέρειεςόπως ο ρυθμός διαμεταγωγής των δεδομένων εικόνας και ήχου (bitrate) και η συμπίεση του σήματος που θα τον διαμορφώσει δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές - στελέχη της Nova, ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι και αυτά τα στοιχεία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα πριν από την έναρξη των καναλιών υψηλής ευκρίνειας της εταιρείας. Σύμφωνα με τις πηγές του Αθηνόραμα Digital, η διάθεση των προγραμμάτων Nova HD θα συνοδευθεί από την κυκλοφορία -σε πακέτο αγοράς Nova- του αποκωδικοποιητή Pace DS 830, τον οποίο θα χρειαστεί να προμηθευτούν παλαιοί και νέοι συνδρομητές. Μέχρι το τέλος του 2010 θα κυκλοφορήσει από την Nova και ένα δεύτερο μοντέλο αποκωδικοποιητή, με ενσωματωμένο σκληρό δίσκο και εμπλουτισμένες λειτουργίες PVR.

Το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί πλέον είναι αυτό που αφορά στο κόστος των τριών νέων καναλιών υψηλής ευκρίνειας. Συνυπολογίζοντας το κλίμα οικονομικής δυστοκίας που συνεχίζει να επικρατεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο - καθώς και το γεγονός ότι αντίστοιχα πακέτα στο εξωτερικό δεν κοστίζουν πολύ πλέον, η πρόκληση για τη Nova είναι να τοποθετηθεί τιμολογιακά σε επίπεδο λογικό, προσιτό αλλά επικερδές. Για να παραθέσουμε ένα μέτρο σύγκρισης (έστω κι αν η αγγλική αγορά είναι βέβαια κατά πολύ ωριμότερη τηλεοπτικά), το Sky προσφέρει στη Βρετανία πάνω από 35 κανάλια υψηλής ευκρίνειας με extra κόστος της τάξης των 10 λιρών ή 12 ευρώ σε σχέση με τα τυπικά συνδρομητικά πακέτα συμβατικής ευκρίνειας.

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της Nova μιλούν -ανεπίσημα ακόμη- για κόστος που θα κυμαίνεται ανάμεσα στα €5 και €10, με την προϋπόθεση ότι ο πελάτης είναι ήδη ενεργός συνδρομητής σε ένα από τα διαθέσιμα πακέτα της εταιρείας. Υπάρχει, δε, η σκέψη να προσφερθούν τα τρία HD κανάλια δωρεάν στους συνδρομητές που έχουν το Full Nova Pack. Θα χρειαστεί να κάνουμε υπομονή μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι να γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες για τα σχέδια της Nova και την εποχή της υψηλής ευκρίνειας που έχει σκοπό να εγκαινιάσει στην Ελλάδα. Μέχρι τότε... (Αθηνόραμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου